2 Aralık 2012 Pazar

Bacon, Denemeler

İnsanın kafasından boş düşünceler, böbürlenmeler, yanlış değerlendirmeler, tatlı kuruntular, bütün bu gibi şeyler çıkarılacak olursa, çoğu kimsenin kafasında geriye, kendilerinin bile hoşlanmayacağı, üzüntü, tedirginlik dolu zavallı cılız şeylerin kalacağını bilmeyen var mı?

*
İnsanların ölümden korkması, çocukların karanlık bir yere girmekten korkmalarına benzer.


Mutluluk kötülüğü, mutsuzluk erdemi doğurur. 


Erkek ne zaman evlenmelidir sorusuna Thales şu cevabı vermiş: “genç adam için erken sayılır daha, yaşlı adam içinse artık geçtir.” 


Kendi işine gücüne dalmış kimse kıskançlık duymaya pek fırsat bulamaz, çünkü kıskançlık bir boş zaman tutkusudur. 


Bir soylu tabakanın hiç bulunmadığı bir mutlak yönetim Türklerdeki gibi kesin bir zorbalık yönetimi olur, çünkü bir soylu tabaka tek kişinin yönetimini değiştirir, yurttaşların gözünü hükümdar ailesinden biraz olsun kendi üzerine çeker. 

*
Ateizm her yönüyle olduğu gibi insanoğlunu, insan yaradılışının güçsüzlüğünden silkinip yüksele olanaklarından yoksun bırakmasıyla da tiksinç bir şeydir.

*
İspanyollarla Ispartalılar ağırcanlılıklarıyla tanınırlar: ‘Ölümüm İspanya’dan gelsin’ denir, çünkü nasıl olsa geç gelir o zaman.

*
İçini dökecek arkadaşı olmayan kişi, kendi yüreğini kemiren bir yamyamdır.

*
Türklerin elinde, savaşı haklı göstermek için, kendi yasalarıyla dinlerini yaymak gibi bir neden her zaman hazırdır. 


*
Bir konuşmada tüm bilgini göstermeye çalışırsan, bir gün gelir hiç de bir şey bilmediğin ortaya çıkıverir.

*
Zenginliği hor görenlere çok inanma, çünkü erişmekten umut kestikleri için hor görürler, ama bir de erişirlerse zenginlerin en kötüsü olurlar.”




Bütün bilge kişiler, üstünlüklerini,başkalarında doğacak kıskançlığı önlemek için ya alınyazısına ya da talihe bağlarlar, böylece daha çok tadına varırlar o üstünlüğün.”

*
Özür dilemeler, göz yummalar, ölçülü bir alçakgönüllülük, ustaca birer gösterişten başka bir şey değildir.

Bacon, Denemeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder